(elfeledett, régi szakmák nyomában)
Budapest, Szent László út 164.
Kenyérsütés házilag:
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1/3 élesztő(50 g-os)
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
3 dl víz
pici margarin a jénai aljának kikenéséhez
A liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfutott hozzáadom az olajat, sót és 2dl langyos vizet (ha túl kemény lenne, lehet még pici vizet hozzá adni).
Összegyúrom és deszkán kidolgozom. Duplájára kelesztem. Amikor megkelt gyengén átgyúrom és cipót formázok belőle.
Beleteszem a kikent, kilisztezett jénaiba (csak az alját kell kenni) és 15 percig pihentetem. Közben előmelegítem a sütőt.
Bevágom két helyen a kenyeret és ecsettel lekenem vízzel.
A jénai tetejét is bevizezem, hogy gőz keletkezzen. 200°C-os sütőben 20 percig sütöm fedővel majd kb.20 percig fedő nélkül, amíg szép színe nem lesz.
Ha megsült kiborítom a tálból és lekenem vízzel.